هواکش چیست؟

هواکش وسیله­ای برای به حرکت در آوردن هوا است. این وسیله می­تواند با جا به جایی هوا، هوای آلوده از دود و مواد مختلف را پاکسازی کند. به طور کلی هدف از استفاده­ی این دستگاه­ها، برقراری جریان هوای تازه و یا ایجاد شرایطی برای تمیز کردن جریان گردشی هوا است. 

Image

ایده ساخت این وسایل به سال 1824 برمی­گردد، این هواکش­ها در مدل ابتدایی خود بسیار ساده و فاقد موتور برق بوده­اند؛ اما بعدها با ظهور برق و اختراع موتورهای برقی، اتفاقات مهمی در ساخت دستگاه­های هواکش افتاد. اولین هواکشی که با کمک نیروی الکتریکی عمل تهویه را انجام داد، در سال 1902 میلادی برای بهبود هوا در یک کارخانه چاپ طراحی و استفاده شد و بعد از آن شرکتی در آمریکا برای تولید این دستگاه­ها تاسیس گشت. امروزه پیشرفت علم و صنعت و تکنولوژی روی این وسایل نیز بی­تاثیر نبوده است. هرچند هدف از طراحی هواکش­های اولیه تا هواکش­های امروزی، پاکسازی و تهویه مطبوع هوا بوده است اما، تهویه­های امروزی نسبت به قبل قوی­تر بوده و هرکدام در جای مخصوص به خود کاربرد دارند. این دستگاه­ها در بهداشت یک محیط تاثیر بسیار داشته و برای سلامتی و تنفس انسان در محیط بسیار مفید هستند.

انواع هواکش­ها:

هواکش­ها به طور کلی به دلیل کارایی که دارند به دو دسته هواکش­های صنعتی و هواکش­های خانگی تقسیم می­شوند.

هواکش­های صنعتی: هواکش‌های صنعتی برای تهویه هوای محیط‌های کارگاهی و کارخانه‌ای و همینطور تونل‌های شهری و بین‌شهری، کاربرد دارند. در کارخانه­های ماشین آلات و قطعات صنعتی، وجود یکی از این هواکش­ها لازم است، زیرا در صورت نبودن سیستم تهویه مناسب، موتور این دستگاه­ها به سرعت دچار سوختگی شده و از کار می­افتند. هواکش­های صنعتی نسبت به هواکش­های خانگی از نظر ساختاری پیچیده­تر هستند و معمولا تعداد پره­های آنها بیشتر از دو تا است. هواکش‌های صنعتی به دو نوع هواکش صنعتی محوری و هواکش صنعتی گریز از مرکز (سانتریفیوژ) تقسیم می‌شوند. رساندن اکسیژن به محل و کنترل انواع آلاینده­های محیط کاری و از بین بردن بوی نامطبوع از دیگر مزایای هواکش­های صنعتی به شمار می­آید.

هواکش­های خانگی: هواکش­های خانگی معمولا دارای سیستمی با عملکرد مکندگی هستند و از این طریق به پاکسازی هوای آلوده کمک می­کنند. این هواکش­ها برای بهبود کیفیت هوای محیط داخلی ساختمان­ها به کار می­روند و برای مکان‌های اداری، مسکونی و تجاری مناسب هستند. هواکش­های خانگی برخلاف هواکش­های صنعتی، کوچک­تر و دارای ساختار ساده­تری بوده و تعداد پره­های کمتری را شامل می­شوند و بازدهی نزدیک به ۷۰ تا ۸۰ درصدی دارند. هواکش­های خانگی از یک الکتروموتور، پروانه و یک قاب خارجی تشکیل‌ شده‌اند. هدف از این مقاله آشنایی با انواع مختلف هواکش­های خانگی است که در زیر درباره مدل­های مختلف این تهویه­های خانگی توضیحاتی داده شده است.

انواع مختلف هواکش­های خانگی محوری:

برای ساختن تهویه­های خانگی به طور معمول از فن­های محوری استفاده می­شود. از مدل­های مختلف هواکش­های محوری که به آنها هواکس آکسیال نیز گفته می­شود، می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

هواکش خانگی مدل پروانه­ای

هواکش خانگی مدل پره محور

هواکش خانگی مدل لوله محور

هواکش­های خانگی مدل پروانه­ای: ساده­ترین نوع هواکش بوده که جنس پره­های آنها فلزی یا پلاستیکی است و تعداد پره­های آنها به سه تا شش پره می­رسد. همچنین به شکل مستقیم یا غیر­مستقیم به­الکتروموتور متصل شده و در یک قاب خارجی قرار می­گیرند.

هواکش­های خانگی مدل پره محور: این هواکش­ها مانند هواکش­های پروانه­ای هستند؛ با این تفاوت که به جای قرار گرفتن در محفظه خارجی، پروانه و الکتروموتور آنها درون یک محفظه استوانه­ای قرار می­گیرد. در این نوع هواکش­ها قبل از هواکش پره­های راهنما اضافه می­شوند که تعداد این پره­ها بیشتر از مدل­های دیگر است.

هواکش­های خانگی مدل لوله محور: ساختمان و عملکرد این هواکش­ها مانند هواکش­های پره محور است. استفاده از این هواکش­ها در صنعت نسبت به منازل بیشتر است.

انواع هواکش­های خانگی :

هواکش­ها انواع مختلفی دارند. هواکش نوع مکنده، هواکش دمنده، هواکش سقفی، هواکش ضد آب، هواکش لوله ای، هواکش بی صدا از مدل­های متنوع هواکش­هایی هستند که در منازل مورد استفاده قرار می­گیرند.

 

هواکش­های مکنده: این هواکش­ها، هوای آلوده­ی محیط را به داخل خود مکیده و بعد از پاکسازی هوا از آلودگی، هوای قابل استشمام را به محیط انتقال می­دهند. کاربرد اکثر این مدل هواکش­ها در صنعت است، زیرا این هواکش­ها علاوه بر تهویه هوا، توانایی خنک کردن محیط را نیز دارا هستند و می­توانند هوای تازه را درون محیط یک کارگاه به گردش درآورند.

هواکش­های دمنده: این هواکش­ها، هوا را در یک نقطه خاص از محیط به چرخش در می­آورند و آن را پاکیزه می­کنند. این هواکش­ها نیز مانند هواکش­های مکنده قابلیت خنک کردن محیط را دارند. اما این هواکش­ها در چگونگی به گردش درآوردن و تهویه هوا با یکدیگر متفاوتند. هواکش­های دستشویی از هواکش­های نوع دمنده به حساب می­آیند. همچنین این هواکش­ها در ساخت لوازم برقی چون: ماکروویو،یخچال و... کاربرد دارند.

هواکش­های سقفی: این نوع هواکش­ها که امروزه مورد استفاده بسیاری در ساختمان­ها قرار می­گیرند، به دلیل قرار گرفتن روی سقف، می­توانند مساحت بیشتری از محیط را پوشش داده و هوای بیشتری را تهویه کنند. البته معمولا هر نوع هواکشی که بر روی سقف بتوان وصل نمود را، هواکش سقفی می­نامند. از این نوع هواکش­ها می­توان در آشپزخانه، دستشویی، کارگاه-های صنعتی، بیمارستان­ها، پارکینگ­ها، مجتمع­های مسکونی و تجاری و... استفاده نمود.

هواکش­های ضد آب: در محیط­هایی که رطوبت و مصرف آب بالا است، استفاده از هر هواکشی جایز نیست. در مکان­هایی که رطوبت زیاد است باید از هواکش­هایی استفاده کرد که رطوبت در کار آنها اختلال ایجاد نکرده و آنها را خراب نکند. در محیط­هایی چون استخرها و حمام باید از هواکش­های ضد آب استفاده نمود. این هواکش­ها می­توانند رطوبت موجود در هوا را هدایت کنند و از ایجاد آلودگی­ها و قارچ­های مربوط به رطوبت جلوگیری نمایند.  

هواکش­های لوله­ای: این هواکش­ها علاوه بر بی صدا بودن ، مانند هواکش­های ضد آب از رشد قارچ، آلودگی و بوی بد جلوگیری می­کنند و مناسب برای سرویس­های بهداشتی هستند.

هواکش­های بی­صدا: این محصولات که از دسته محصولات جدید به شمار می­روند، برای محیط­های ساکت مناسب هستند. این هواکش­ها به دلیل عایق­بندی قطعات به کار رفته در آنها، صدای بسیار کمی داشته و دارای طول عمر بالایی هستند. این هواکش­ها در رستوران و کافی شاپ­ها، بیمارستان­ها، مراکز خرید، مساجد و ... کاربرد دارند.

 

نکات مهم در خرید هواکش­ها:

از نکات مهمی که در خرید هواکش­های خانگی باید به آن توجه کرد، میزان صدای هواکش است. زیرا هواکش­های خانگی به دلیل اینکه در محیط­های داخلی مورد استفاده قرار می­گیرند، باید دارای صدای کمی باشند.  درجه حفاظت این دستگاه­ها در برابر گرد وغبار و رطوبت نیز از موارد دیگری است که باید به آن توجه نمود. همچنین انتخاب رنگ و جنس پره­های آنها که ممکن است فلزی یا پلاستیکی باشد، بسته به نظر مصرف کننده متغیر است. قدرت مکش هواکش نیز از پارامترهای مهمی است که هنگام خرید باید در نظر گرفته شود. قدرت مکش هواکش باید با حجم و متراژ حمام  یا سرویس بهداشتی متناسب باشد. برای انتخاب هواکش مناسب با فضا به طور مثال: باید مساحت کف حمام را در ارتفاع حمام بدست آورد و با توجه به عدد به دست آمده، هواکش مناسب را انتخاب نمود. مدل­های خارجی و ایرانی این هواکش­ها در بازار موجود است اما در مدل خارجی و مدل ایرانی آنها تفاوت زیادی وجود ندارد. هواکش­های ایرانی از پارامتری به عنوان متر مکعب در ساعت استفاده می­کنند. این پارامتر بیان می­کند که این هواکش توانایی مکش چند متر مکعب در ساعت را داراست. در مدل­های خارجی برای این امر معیاری به نام CFM وجود دارد که با کمک آن می­توان هواکش مناسب را خریداری کرد.

شتاب صنعت رهاورد

شرکت شتاب صنعت رهاورد با نام تجاری صنایع الکترونیک رهاورد فعالیت تولیدی و تخصصی خود را در زمینه تولید قطعات الکترونیکی و برقی و مهندسی معکوس انواع لوازم خانگی از سال 1376 آغاز نموده و با ارائه محصولات متنوع در دوبخش قطعات دیجیتال مانند انواع بردهای الکترونیکی اجاق گاز، هود، فر توکار، یخچال فریزر و نیز قطعات غیر دیجیتال مانند...ادامه درباره ما

آدرس : تهران نارمک خیابان شهید ثانی شرقی خیابان شهید حدادی پلاک 18

تلفن : 02177915589

تلفن : 02177933696

تلفن : 02177920231

فکس : 02177933684

info@rahavardelec.com

رهاورد الکترونیک

درباره رهاورد

محصولات ما

مقالات

تماس با ما